Haber

Fındık küspesi zeytinyağına dönüşecek… Bursalı akademisyenlere TÜBİTAK desteği

BURSA (İGFA) – Fındık küspesi proteinleri alternatif bir yağ olarak sofralara geri dönecektir. TÜBİTAK ARDEB 1001 tarafından desteklenen çalışma sayesinde fındık küspesinden izole edilecek proteinler kullanılarak sürülebilir formda sağlıklı zeytinyağı ürünü elde edilecek. Çalışma, tüm tesis atıklarının geri kazanılmasında kullanılabilir.

BTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Furkan Türker Sarıcaoğlu tarafından yürütülen “Fındık Küspesi Protein Fraksiyonlarının Konvansiyonel ve Ohmik Destekli Sistemle Fibrilasyonu ve Bi-jel Yapılı Krema İkamesi Sürülebilir Zeytinyağı Üretiminde Kullanımı” başlıklı araştırma projesi kapsamında destek verilecek. TÜBİTAK-ARDEB “1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı”na hak kazandı. Bu çalışma ile fındık küspesindeki proteinlerin fonksiyonel özellikleri artırılarak besin zincirine yeniden kazandırılacak. Bu sayede yağ sanayinin atıklarından biri olan fındık küspesi zeytinyağı ile birleşecek. Böylece zeytinyağı sürülebilir yeni bir ürün formuna dönüştürülerek besin değeri korunacak ve kahvaltı sofralarında sağlıklı, vegan bir ürün elde edilecek. Çalışma, diğer bitkisel ürünlerin atıklarına da uygulanabilecek olmasıyla öne çıkarken, çalışmanın sadece kahvaltı sofralarında değil gıda sektöründe de kullanılabileceği belirtiliyor.

Projeyle ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Sarıcaoğlu, hayvansal kaynaklı beslenme alışkanlıklarının insan sağlığı ve gıda üretiminin sürdürülebilirliği üzerindeki olumsuz etkilerinin altını çizdi. Doç. Hayvansal gıda kaynaklarına erişimin her geçen gün küresel bir krize dönüştüğünü belirten Prof. Dr. Sarıcaoğlu, bitki atıklarında bulunan proteinlerin fonksiyonel özelliklerinin artırılarak besin zincirine yeniden kazandırılmasının bir zorunluluk haline geldiğine dikkat çekti.

DAHA ÖNCE DENENMEMİŞ TEKNİKLER…

Projenin hedeflerinden bahseden Doç. Sarıcaoğlu, “Bu proje kapsamında gıda atığı olan fındık küspesinde bulunan proteinlerin suda çözünüp köpük ve emülsiyon oluşturma özelliğine sahip protein fibrillerine dönüştürülmesi amaçlanıyor. “Çalışmada, daha önce denenmemiş teknikler olan ıslak fraksiyonlama ve ohmik ısıtma tekniklerinin bir araya getirilerek protein fibrilleri oluşturularak üretim maliyetinin düşürülmesi öngörülüyor” dedi.

Üretilen protein fibrillerinin zeytinyağını katılaştırmak için kullanılacağını, margarine alternatif bir ürün elde edileceğini vurgulayan Sarıcaoğlu, “Bu sayede petrol endüstrisinin atıklarından biri olan fındık küspesi zeytinyağı ile birleştirilecek, petrol endüstrisinin en değerli ürünlerinden biridir. “Zeytinyağının besin değeri daha uzun süre korunacak ve kahvaltı sofralarında sağlıklı, vegan bir ürün elde edilmiş olacak” dedi.

GIDA BİLİMİNDEKİ SORULARA CEVAP ARAYACAK

Laboratuvar çalışmalarının tamamı Bursa Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği laboratuvarlarında gerçekleştirilecek projede Dr. Öğretim Üyesi Halil İbrahim Odabaş’ın yanı sıra üniversitemizin araştırma görevlilerinden Mahmut Ekrem Parlak da görev alacak. Projede yer alan Parlak, ülkemizde bol miktarda üretilen fındık ve zeytinyağından margarin gibi bir ürün üretilmesinin önemine dikkat çekti. Parlak, “Bu proje ile gıda atığı olan fındık küspesi çok değerli protein fibrillerine dönüştürülecek, aynı zamanda bitkisel proteinlerin alt fraksiyonları ve gıda biliminde daha önce cevaplanmamış sorulara yanıt aranacak. fibril oluşum mekanizmaları.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu